Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nekpijn

Wat is nekpijn?

Nekpijn is pijn in uw nek of hals die kan uitstralen naar uw schouders of armen. Uw nek kan stijf aanvoelen, u kunt er in sommige gevallen hoofdpijn van krijgen. Bepaalde houdingen of bewegingen geven vaak meer pijn.

Hoewel de pijn hevig kan zijn, is er meestal niets ernstigs aan de hand. Hoe nekpijn ontstaat is niet altijd duidelijk. Mogelijke oorzaken zijn ‘overbelasting’ van de spieren, spanningen en stress, een verkeerde beweging of een verkeerde houding. Ook een val of stoot, bijvoorbeeld bij het sporten kan pijn in de nek veroorzaken.

Klachten aan de nek komen relatief veel voor. Ongeveer twee op de drie mensen ervaart in hun leven weleens een periode met nekpijn.

Het verloop van nekpijn

De klachten kunnen plotseling ontstaan, na een val of stoot, bijvoorbeeld bij sporten of na een aanrijding. Vaak ontstaan de klachten ook geleidelijk. Bij de meeste mensen gaan deze pijnklachten vanzelf binnen 4 tot 6 weken weer over. De ergste pijn verdwijnt vaak al binnen enkele dagen. De meeste mensen kunnen gewoon doorgaan met hun dagelijkse bezigheden, ondanks dat ze misschien nog wat pijn voelen. Soms duren de klachten langer dan verwacht. Als de klachten langer dan drie maanden duren spreken we van chronische nekpijn. Uw fysiotherapeut kan u helpen om erachter te komen waarom uw klachten niet over gaan.

Nekpijn; Wat kunt u eraan doen?

Nekpijn gaat meestal vanzelf over. Een röntgenfoto of MRI scan is dan ook vaak niet nodig. Er is wel een aantal adviezen waarmee u uw herstel kunt versnellen:

  • Bewegen: Probeer ondanks uw pijn rustig te bewegen. Langer dan 2 dagen volledige (bed)rust werkt averechts op uw herstel.
  • Activiteiten: Probeer uw normale dagelijkse activiteiten zo snel mogelijk te hervatten. Omdat er geen schade in uw nek is, is er geen reden om dagelijkse activiteiten, zoals (huishoudelijk) werk niet te doen. Enige pijn bij bewegen betekent niet dat bewegen schadelijk is of dat er een ernstige oorzaak is.

Wat kan een fysiotherapeut voor u betekenen?

Uw fysiotherapeut beoordeelt uw klachten aan de hand van een vraaggesprek, een lichamelijk onderzoek en vragenlijsten. Op basis van dit onderzoek wordt een inschatting gemaakt of behandeling door de fysiotherapeut zinvol is. Als behandeling nodig is, kan de fysiotherapeut een prognose geven over de duur en inhoud van de behandeling. De behandeling is vooral gericht op het geven van informatie en advies, het aanleren van oefeningen en het mobiliseren (in beweging brengen) van de nek. De bedoeling is dat u uiteindelijk al uw dagelijkse activiteiten weer kunt doen en dat u zelf weet wat u moet doen op het moment dat u klachten heeft.

Voor een afspraak bij onze nek experts heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig. Op werkdagen van 09:00 - 17:00 uur zijn wij bereikbaar op telefoonnummer: 030 - 669 08 27, of stuur een email naar fysio@lrjg.nl 

Bovenstaande en meer informatie kunt u vinden op onderstaande websites:

https://www.defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/nekklachten/

en: https://www.thuisarts.nl/nekpijn/ik-heb-nekpijn

reclamebureau anno nu ifthen.nl