Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Lage rugpijn

Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn is pijn in uw onderrug die kan uitstralen naar uw billen, benen of middenrug. Vaak is het een zeurende pijn. Uw rug kan stijf aanvoelen. Bepaalde houdingen of bewegingen geven vaak meer pijn. Hoewel de pijn hevig kan zijn, is er meestal niets ernstigs aan de hand. Bij ongeveer 95% van de mensen met lage rugpijn is er geen schade of een afwijking in de rug. De oorzaak is vaak een ‘overbelasting’ van de spieren die meestal binnen enkele weken vanzelf weer over gaat. De ergste pijn verdwijnt vaak binnen enkele dagen. De meeste mensen kunnen gewoon doorgaan met hun dagelijkse bezigheden, ondanks dat ze misschien nog wat pijn voelen.

Het verloop van lage rugpijn

Bij veel mensen beginnen de klachten plotseling, bijvoorbeeld bij bukken of tillen. De klachten kunnen ook geleidelijk ontstaan. Bij het grootste gedeelte van de mensen verdwijnt de lage rugpijn spontaan binnen 4-6 weken.

Wat kunt u eraan doen?

Lage rugpijn gaat meestal vanzelf over. Toch zijn er een aantal adviezen waarmee u uw herstel kunt versnellen:

  • Bewegen: Probeer ondanks uw pijn rustig te bewegen. Langer dan 2 dagen volledige (bed)rust werkt averechts op uw herstel.
  • Activiteiten: Probeer uw normale dagelijkse activiteiten zo snel mogelijk te hervatten. Omdat er geen schade in uw rug is, is er geen reden om dagelijkse activiteiten, zoals (huishoudelijk) werk, niet te doen.

Soms duren de klachten langer dan verwacht. Dan spreken we over chronische lage rugpijn. Uw fysiotherapeut kan u helpen om erachter te komen waarom uw klachten niet over gaan.

Wat kan een fysiotherapeut voor u betekenen?

Uw fysiotherapeut beoordeelt uw klachten aan de hand van een vraaggesprek, een lichamelijk onderzoek en vragenlijsten. Op basis van dit onderzoek wordt een inschatting gemaakt of behandeling door de fysiotherapeut zinvol is. Als behandeling nodig is, kan de fysiotherapeut een prognose geven over de duur en inhoud van de behandeling. De behandeling door de fysiotherapeut bestaat veelal uit adviezen, oefeningen om uw spieren te versterken en uw houding te verbeteren, en begeleiding bij het geleidelijk opbouwen van uw activiteiten. De bedoeling is dat u uiteindelijk zelf weet wat u moet doen op het moment dat u klachten heeft.

Voor een afspraak bij onze rug experts heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig. Op werkdagen van 09:00 - 17:00 uur zijn wij bereikbaar op telefoonnummer: 030 - 669 08 27, of stuur een email naar fysio@lrjg.nl.

Voor meer informatie kunt u alvast terecht op onderstaande websites:
https://www.defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/rugpijn/

en: https://www.thuisarts.nl/lage-rugpijn/ik-heb-pijn-onderin-rug

reclamebureau anno nu ifthen.nl